Nog steeds wordt er veel plastic gebruikt en vervolgens weggegooid waardoor er vervuiling mee wordt aangericht in de oceanen en op het land. Van al het weggegooide plastic wordt maar liefst 50% verbrand. Gemeente Almere werkt hard aan innovatieve oplossingen om zo min mogelijk afval en schadelijke uitstoot te produceren. Daarvoor ontwikkelt Gemeente Almere in samenwerking met Save Plastics een groene plastic fabriek.

Hoe het werkt? Plastic is ontzettend slim bedacht. Het gaat lang mee, is ijzersterk en goedkoop om te produceren. Goede eigenschappen zou je zeggen, daar moeten we iets mee. Veel plastic kan nadat het eenmalig gebruikt is goed schoongemaakt en gerecycled worden. Maar sommige plastics zijn moeilijker te recyclen zoals bonte folie en zogenaamde mixed plastics. Die worden nu verwerkt tot waardevolle producten voor de openbare ruimte zoals bankjes of steigers.

Daarnaast zet Gemeente Almere zich in om de vraag naar gebruikte producten te vergroten en afvalstorting van waardevol plastic te voorkomen. Voor meer informatie, neem een kijkje bij Save Plastics.

De Groene Plastic Fabriek maakt deel uit van het Transform-CE project. Het is een Europees Interreg NWE project. Het 3-jarige Transform-CE project wordt geleid door Manchester Metropolitan University en wordt ondersteund door het Interreg North West Europe-programma als onderdeel van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Het totale budget is € 6,93 miljoen, waarvan Interreg € 4,12 miljoen financiert. De projectperiode loopt van 2019 t/m 2023. Meer informatie over het project, zie nweurope.eu

 

Interreg North West Europe TRANSFORM CE